CRO MtG Forum
Forum je premjesten na adresu www.cromtg.com!!!
CRO MtG Forum
Forum je premjesten na adresu www.cromtg.com!!!
CRO MtG Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Početna stranicaPočetna stranica  PretraľnikPretraľnik  Latest imagesLatest images  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Slanje preko granice...

Go down 
4 posters
Autor/icaPoruka
DH
Steam Vents
DH

Broj postova : 177
Registration date : 29.05.2007

Slanje preko granice... Empty
PostajNaslov: Slanje preko granice...   Slanje preko granice... Emptypet 1 lip 2007 - 15:37

Naime, čeka me jedan internacionalni trejd, pa bih molio vas sa malo više iskustva u tim stvarima (Ged, Ishan, Pippin, ostali), da pripomognete, i meni, a neka ostane zapisano za buduće generacije.

Dakle, konkretno me zanima:
Kako da pošaljem karte, a da stignu sigurno na svoje odredište?
Ima li problema s carinom?
Postoji li preporučena poštarina za slanje van RH?
Kolike su šanse da se izgubi pošiljka - veće ili manje nego u tuzemnom prometu poštarine?
Isplati li se slati kurirskom službom?

Unaprijed zahvalan,

Dalibor
[Vrh] Go down
Pippin
legacy apprentice
Pippin

Broj postova : 200
Registration date : 28.05.2007

PostajNaslov: Re: Slanje preko granice...   Slanje preko granice... Emptypet 1 lip 2007 - 16:11

Moje iskustvo je limitirano, pa ce me kasnije Ishan nadopuniti.

Ovakoca: mozes preporuceno slati u vecinu zemalja, to provjeris na stranici od poste ili u samoj posti.
Najsigurnije je slati EMS trackingom (nova usluga), koja ti omogucuje da dobijes broj preko kojeg pratis svoju posiljku na internetu (ili moze pratiti onaj kojem saljes) -dakle gdje putuje i kako. Caka je u tome da je ta usluga nova i zato dosta skupa - doci ce te oko 150 kn, mozda i vishe, zavisno o tezini paketa.
Ovisi i kako saljes - pozeljno je pri slanju u inozemstvu koristiti toploadere (koje kod nas nemozes samo tako kupiti) i omotnice s "jastucicima", pa se automatski s time i tezina posiljke povecava. Manja takva omotnica s manjim brojem kartama ce te doci oko 25-30 kn bilo gdje da saljes (obicno, avionom). Preporuceno je sigurnije naravno, i kosta izmedju 39 i 50 kn (kolko sam primjetio, ako je u pitanju manja kolicina karata), cijena se povecava s tezinom. Fora je da postoji mogucnost da se izgube karte mada saljes obicno ili preporuceno.
Kao sigurnosno pismo je mozda najsigurnije pored EMS-a, jerbo osiguras posiljku na sumu kolko vrijedi, pa ako se izgubi dobijes povrat novca koliko si osugirao (medjutim onda na postarinu placas vrijednost 3.66 posto navedene sume + vjerojatno neke takse mora platiti onaj koji prima, medjutim nisam siguran u to).

Kad saljes u inozemstvo, ne moras placati nikakvu carinu (mada su meni htjeli vishe puta nabiti nekakve takse, jer kao saljem "igrace karte"), jedonstavno napomenes par puta da je to poklon ako te muce + napises na kuverti poklon/gift.
Prilikom slanja, moras predati otvorenu omotnicu da sluzbenici pregledaju sta saljes, pa to napravi. Dosta je vazno i da nepises unutra koliko karte vrijede ili neki spisak koliko ko karata u $ salje kome (isto tako moras preporuciti i liku u inozemstvo), jer nasi imaju obicaj lupiti carinu na sve sta vide da kosta preko 20 $ (mozda sam pogrjesio u sumi).

ima josh toga Wink
[Vrh] Go down
Sultry
Apprentice Mage
Apprentice Mage
Sultry

Broj postova : 44
Registration date : 28.05.2007

PostajNaslov: Re: Slanje preko granice...   Slanje preko granice... Emptypet 1 lip 2007 - 16:26

Pippin je napisao/la:
Moje iskustvo je limitirano, pa ce me kasnije Ishan nadopuniti.

Ovakoca: mozes preporuceno slati u vecinu zemalja, to provjeris na stranici od poste ili u samoj posti.
Najsigurnije je slati EMS trackingom (nova usluga), koja ti omogucuje da dobijes broj preko kojeg pratis svoju posiljku na internetu (ili moze pratiti onaj kojem saljes) -dakle gdje putuje i kako. Caka je u tome da je ta usluga nova i zato dosta skupa - doci ce te oko 150 kn, mozda i vishe, zavisno o tezini paketa.
Ovisi i kako saljes - pozeljno je pri slanju u inozemstvu koristiti toploadere (koje kod nas nemozes samo tako kupiti) i omotnice s "jastucicima", pa se automatski s time i tezina posiljke povecava. Manja takva omotnica s manjim brojem kartama ce te doci oko 25-30 kn bilo gdje da saljes (obicno, avionom). Preporuceno je sigurnije naravno, i kosta izmedju 39 i 50 kn (kolko sam primjetio, ako je u pitanju manja kolicina karata), cijena se povecava s tezinom. Fora je da postoji mogucnost da se izgube karte mada saljes obicno ili preporuceno.
Kao sigurnosno pismo je mozda najsigurnije pored EMS-a, jerbo osiguras posiljku na sumu kolko vrijedi, pa ako se izgubi dobijes povrat novca koliko si osugirao (medjutim onda na postarinu placas vrijednost 3.66 posto navedene sume + vjerojatno neke takse mora platiti onaj koji prima, medjutim nisam siguran u to).

Kad saljes u inozemstvo, ne moras placati nikakvu carinu (mada su meni htjeli vishe puta nabiti nekakve takse, jer kao saljem "igrace karte"), jedonstavno napomenes par puta da je to poklon ako te muce + napises na kuverti poklon/gift.
Prilikom slanja, moras predati otvorenu omotnicu da sluzbenici pregledaju sta saljes, pa to napravi. Dosta je vazno i da nepises unutra koliko karte vrijede ili neki spisak koliko ko karata u $ salje kome (isto tako moras preporuciti i liku u inozemstvo), jer nasi imaju obicaj lupiti carinu na sve sta vide da kosta preko 20 $ (mozda sam pogrjesio u sumi).

ima josh toga Wink

svaka čast na trudu i na dobrom objašnjenju...
[Vrh] Go down
RaveX
The Night Stalker
The Night Stalker
RaveX

Broj postova : 497
Registration date : 27.05.2007

PostajNaslov: Re: Slanje preko granice...   Slanje preko granice... Emptypet 1 lip 2007 - 16:35

DH je napisao/la:
Naime, čeka me jedan internacionalni trejd

vents...? :p
[Vrh] Go down
DH
Steam Vents
DH

Broj postova : 177
Registration date : 29.05.2007

PostajNaslov: Re: Slanje preko granice...   Slanje preko granice... Emptypet 1 lip 2007 - 17:30

No, kako li si samo znao?

A možda i ne, ako se dogovorimo, ide trade, ako ne, našao sam osobu koja će mi ih posuditi. Wink
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Slanje preko granice...   Slanje preko granice... Empty

[Vrh] Go down

Slanje preko granice...
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Preko 300 karata iz 10 edicije
» gotovo - VELIKA AUKCIJA; PREKO 200 ITEMA