|
| Slanje preko granice... | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
DH Steam Vents
Broj postova : 177 Age : 36 Location : Trg maršala Tita Registration date : 29.05.2007
| Naslov: Slanje preko granice... pet 1 lip 2007 - 15:37 | |
| Naime, čeka me jedan internacionalni trejd, pa bih molio vas sa malo više iskustva u tim stvarima (Ged, Ishan, Pippin, ostali), da pripomognete, i meni, a neka ostane zapisano za buduće generacije.
Dakle, konkretno me zanima: Kako da pošaljem karte, a da stignu sigurno na svoje odredište? Ima li problema s carinom? Postoji li preporučena poštarina za slanje van RH? Kolike su šanse da se izgubi pošiljka - veće ili manje nego u tuzemnom prometu poštarine? Isplati li se slati kurirskom službom?
Unaprijed zahvalan,
Dalibor | |
| | | Pippin legacy apprentice
Broj postova : 200 Location : Čakovec Registration date : 28.05.2007
| Naslov: Re: Slanje preko granice... pet 1 lip 2007 - 16:11 | |
| Moje iskustvo je limitirano, pa ce me kasnije Ishan nadopuniti. Ovakoca: mozes preporuceno slati u vecinu zemalja, to provjeris na stranici od poste ili u samoj posti. Najsigurnije je slati EMS trackingom (nova usluga), koja ti omogucuje da dobijes broj preko kojeg pratis svoju posiljku na internetu (ili moze pratiti onaj kojem saljes) -dakle gdje putuje i kako. Caka je u tome da je ta usluga nova i zato dosta skupa - doci ce te oko 150 kn, mozda i vishe, zavisno o tezini paketa. Ovisi i kako saljes - pozeljno je pri slanju u inozemstvu koristiti toploadere (koje kod nas nemozes samo tako kupiti) i omotnice s "jastucicima", pa se automatski s time i tezina posiljke povecava. Manja takva omotnica s manjim brojem kartama ce te doci oko 25-30 kn bilo gdje da saljes (obicno, avionom). Preporuceno je sigurnije naravno, i kosta izmedju 39 i 50 kn (kolko sam primjetio, ako je u pitanju manja kolicina karata), cijena se povecava s tezinom. Fora je da postoji mogucnost da se izgube karte mada saljes obicno ili preporuceno. Kao sigurnosno pismo je mozda najsigurnije pored EMS-a, jerbo osiguras posiljku na sumu kolko vrijedi, pa ako se izgubi dobijes povrat novca koliko si osugirao (medjutim onda na postarinu placas vrijednost 3.66 posto navedene sume + vjerojatno neke takse mora platiti onaj koji prima, medjutim nisam siguran u to). Kad saljes u inozemstvo, ne moras placati nikakvu carinu (mada su meni htjeli vishe puta nabiti nekakve takse, jer kao saljem "igrace karte"), jedonstavno napomenes par puta da je to poklon ako te muce + napises na kuverti poklon/gift. Prilikom slanja, moras predati otvorenu omotnicu da sluzbenici pregledaju sta saljes, pa to napravi. Dosta je vazno i da nepises unutra koliko karte vrijede ili neki spisak koliko ko karata u $ salje kome (isto tako moras preporuciti i liku u inozemstvo), jer nasi imaju obicaj lupiti carinu na sve sta vide da kosta preko 20 $ (mozda sam pogrjesio u sumi). ima josh toga | |
| | | Sultry Apprentice Mage
Broj postova : 44 Age : 35 Location : Zagreb Registration date : 28.05.2007
| Naslov: Re: Slanje preko granice... pet 1 lip 2007 - 16:26 | |
| - Pippin je napisao/la:
- Moje iskustvo je limitirano, pa ce me kasnije Ishan nadopuniti.
Ovakoca: mozes preporuceno slati u vecinu zemalja, to provjeris na stranici od poste ili u samoj posti. Najsigurnije je slati EMS trackingom (nova usluga), koja ti omogucuje da dobijes broj preko kojeg pratis svoju posiljku na internetu (ili moze pratiti onaj kojem saljes) -dakle gdje putuje i kako. Caka je u tome da je ta usluga nova i zato dosta skupa - doci ce te oko 150 kn, mozda i vishe, zavisno o tezini paketa. Ovisi i kako saljes - pozeljno je pri slanju u inozemstvu koristiti toploadere (koje kod nas nemozes samo tako kupiti) i omotnice s "jastucicima", pa se automatski s time i tezina posiljke povecava. Manja takva omotnica s manjim brojem kartama ce te doci oko 25-30 kn bilo gdje da saljes (obicno, avionom). Preporuceno je sigurnije naravno, i kosta izmedju 39 i 50 kn (kolko sam primjetio, ako je u pitanju manja kolicina karata), cijena se povecava s tezinom. Fora je da postoji mogucnost da se izgube karte mada saljes obicno ili preporuceno. Kao sigurnosno pismo je mozda najsigurnije pored EMS-a, jerbo osiguras posiljku na sumu kolko vrijedi, pa ako se izgubi dobijes povrat novca koliko si osugirao (medjutim onda na postarinu placas vrijednost 3.66 posto navedene sume + vjerojatno neke takse mora platiti onaj koji prima, medjutim nisam siguran u to).
Kad saljes u inozemstvo, ne moras placati nikakvu carinu (mada su meni htjeli vishe puta nabiti nekakve takse, jer kao saljem "igrace karte"), jedonstavno napomenes par puta da je to poklon ako te muce + napises na kuverti poklon/gift. Prilikom slanja, moras predati otvorenu omotnicu da sluzbenici pregledaju sta saljes, pa to napravi. Dosta je vazno i da nepises unutra koliko karte vrijede ili neki spisak koliko ko karata u $ salje kome (isto tako moras preporuciti i liku u inozemstvo), jer nasi imaju obicaj lupiti carinu na sve sta vide da kosta preko 20 $ (mozda sam pogrjesio u sumi).
ima josh toga svaka čast na trudu i na dobrom objašnjenju... | |
| | | RaveX The Night Stalker
Broj postova : 497 Location : BSG Registration date : 27.05.2007
| Naslov: Re: Slanje preko granice... pet 1 lip 2007 - 16:35 | |
| - DH je napisao/la:
- Naime, čeka me jedan internacionalni trejd
vents...? :p | |
| | | DH Steam Vents
Broj postova : 177 Age : 36 Location : Trg maršala Tita Registration date : 29.05.2007
| Naslov: Re: Slanje preko granice... pet 1 lip 2007 - 17:30 | |
| No, kako li si samo znao? A možda i ne, ako se dogovorimo, ide trade, ako ne, našao sam osobu koja će mi ih posuditi. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Slanje preko granice... | |
| |
| | | | Slanje preko granice... | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |